• Τα Greeklish καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα

  • Θέματα σχετικά με τη πολιτική και την κοινωνία
Θέματα σχετικά με τη πολιτική και την κοινωνία
 #23  από dimitris
 01 Απρ 2016, 12:50
ιτ'σ γκρικλισ του μι! Πιστεύετε ότι τα greeklish {greek- (eng)lish} είναι απλώς η αργκό του διαδικτύου που βοηθάει τη γρήγορη και κωδικοποιημένη επικοινωνία ή είναι μονόδρόμος αποξένωσης από την ελληνική γλώσσα? Πρόκειται για κινδυνολογία ή για ωμή αλήθεια που επιχειρεί να μας ταρακουνήσει πριν να είναι πολύ αργά?
 #446  από 321
 09 Ιούλ 2017, 04:46
Καταρχήν, παρόλο που τα gkrieklis μοιάζει να είναι έργο του διαβόλου, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Να πω ότι υφίσταται συγκεκριμένη ορ8ογραφία για τα γκρίκλις, όπου το 'χειρόγραφη' δεν είναι 'chirografi', αλλά 'xeirografh'. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο οι τόνοι λείπουν από το στυλ δακτυλογράφησης.

Θα μπορούσε να έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη γρaμμaτοσειρά (font), που για να μην καταλάβεις τι λέει θα πρέπει να μην θέλεις να καταλάβεις - σαν να μην αντιλαμβάνεσαι ότι ένας Κύπριος ο οποίος λέει 'ζαμπόν' εννοεί 'ζαμπό'. :mrgreen:
Δηλαδή, θα πρέπει να μην επιθυμείς να καταλαβαίνεις ότι το λατινικό πληκτρολόγιο ΔΕΝ έχει το γράμμα Π, άρα το P δεν είναι ρο αλλά πι.

Το ουσιαστικό είναι ότι στα greeklish, εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά καθολικά και με επίσημη ορθογραφία - τα greeklish στο IRC, υφίσταται ορθογραφία. Ενώ στη σημερινή εκμοντερνισμένη/απλοποιημένη/γιωτοποιημένη έκδοση, η ορθογραφία δεν υπάρχει - άρα και η πιθανότητα σύγχισης λέξεων είναι αυξημένη (λ.χ. afti mou fenete).

Θα έπρεπε να σε εξοργίζει άλλο γλωσσικό φαινόμενο, και όχι εκείνο των φραγκολεβαντίνικων (greeklish [url]https://el.wikipedia.org
Κώδικας: Επιλογή όλων[code][/code]
/wiki/Greeklish[/url]) - τα οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκαν γιατί οι servers δεν 'βολευόντουσαν' με άλλα πλην των λατινικών γραμματάκια, και επίσης το τακτικό Alt+Shift ήταν βασανιστικό. Θα έπρεπε να σε εξοργίζει η χρήση της λέξης 'επίλεξε' από τις εταιρίες κινητών, οι οποίες μας την προβάλουν στη μάπα ως μια εκσυγχρονισιά του 'επέλεξε', προφανώς συμφωνόντας μεταξύ τους σε αυτό γιατί ένας ημιεγγράματος διαφημιστάκος του συναφιού πρωτοέκανε (από αμέλεια, ανορθογραφιά, ή αδιαφορία) αυτό το λάθος και το δημοσίευσε (το έκανε publish στα μάτια και τα αυτιά μας).

Αυτά να φοβάσαι.